20. 6. 2021
Vytisknout Poslat na e-mail

Ingredience (4 porce):

  • 600 g kuřecích prsou (2 větší prsa)
  • 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje
  • 150 g cukrového hrášku
  • 40 g výhonků hrášku
  • 40 g polníčku
  • 40 g hlávkového salátu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • 1 lžíce (10 g) citronové šťávy
  • 1 lžíce (10 g) vinného octa
  • 2 lžíce (30 g) olivového oleje
  • 1 lžička (10 g) medu
  • po 2 lžičkách nasekané pažitky, nasekané máty, nasekaného citronového tymiánu a nasekané petrželky
  • pepř a sůl

Postup:

Zeleninu a bylinky omyjeme, necháme okapat a mezitím si připravíme kuřecí prsa. Ideální je maso vyndat z lednice předem, aby na pánvi nedostalo prudký teplotní šok a nepustilo šťávu. Kuřecí prsa očistíme, důkladně potřeme ze všech stran slunečnicovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme zprudka na pánvi z obou stran, z každé strany přibližně 3 minuty. Maso se nám zatáhne a bude mít nazlátlou barvu.

Opečená prsa přendáme na pekáč vymazaný kapkou oleje a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C 12–15 min. Délka pečení závisí na velikosti prsou. Po upečení je přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Díky tomu všechna šťáva zůstane uvnitř.

V mističce důkladně prošleháme ingredience na zálivku – olivový olej, citronovou šťávu, vinný ocet, citronovou kůru, med, pepř a špetku soli. Zálivka by měla mít konzistenci hladké emulze. Na hluboké talíře rozdělíme očištěnou zeleninu a pokapeme ji zálivkou. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, umístíme je na salát a nakonec vše posypeme najemno nasekanými bylinkami.

Nutriční hodnoty na jednu porci:

Energie: 261 (kcal)
Bílkoviny: 37 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 11 g
Vláknina: 1 g
Fosfor: 368 mg
Draslík: 826 mg

Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Světový den ledvin
Ledvinová kalkulačka vám orientačně spočítá riziko onemocnění ledvin

Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...

Celý článek
Podcast Medicína s primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodu
Dialýza doma umožňuje nový život | podcast Medicína

Českým pacientům na dialýze se otevřela nová, zcela unikátní možnost dialyzovat se doma sami. Na...

Celý článek
Pacient na domácí hemodialýze
Roste počet domácích hemodialýz. V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety...

Celý článek