Mrkvový koláč
Ingredience (8 porcí) korpus:
- 200 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 50 ml mléka
- 60 ml slunečnicového oleje
- 4 vejce
- 230 g strouhané mrkve
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička na jemno mleté pomerančové kůry
- hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
- špetka soli
Postup:
Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Dortovou formu vymažeme důkladně máslem a vysypeme hrubou moukou. Do druhé mísy dáme mouku, cukr, koření a důkladně promícháme. K suché směsi přidáme najemno nastrouhanou mrkev, žloutky rozšlehané v mléce a oleji a důkladně těsto promícháme. Nakonec do těsta jemně zapracujeme sníh z bílků. Hotové těsto nalijeme do vysypané dortové formy a pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C 30 až 40 minut do zlatova.
Upečený koláč necháme vychladnout, přemístíme ho na podnos a posypeme moučkovým cukrem.
Nutriční hodnoty:
Energie: 1 823 (kcal)
Bílkoviny: 55 g
Sacharidy: 290 g
Tuky: 48 g
Vláknina: 78 g
Fosfor: 8,7 g
Draslík: 2 g
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen

Každoročně druhý čtvrtek v březnu se koná Světový den ledvin, den, který je věnován prevenci...
Celý článek
Ledvinová kalkulačka je online dotazník, který vám na základě tzv. rizikových faktorů orientačně vypočítá možné riziko...
Celý článek
Na poliklinice v Otrokovicích se otevírá první ambulantní Centrum domácí dialýzy v Česku . „ Přesun...
Celý článek