Onkologické onemocnění a jeho léčba představuje pro pacienta vysoké nároky na příjem energie a živin. Hubnutí také patří mezi jeden z příznaků nádorového onemocnění. Léčba rakoviny, jako je chemoterapie nebo radiační terapie, vede ke kolísání chuti k jídlu a změnám tělesné hmotnosti.  S ohledem na konkrétní onkologické onemocnění a použitou léčbu je tedy velmi důležité správné vyvážení množství a kvality přijímaných potravin.

Články k tématu
doktor a pacientka v ordinaci konzultace
Podvýživa - zbytečný problém?

Všichni dnes můžeme dosáhnout na špičkovou zdravotní péči ve špičkově vybavených nemocnicích. Máme...

Celý článek
Výživa onkologických pacientů
Výživa onkologických pacientů

Nároky organismu na příjem energie a živin jsou při nádorovém onemocnění vysoké, a proto je výživa...

Celý článek
nutricomp drink
Sipping – když popíjení prospívá zdraví

Nechutenství a neschopnost přijímat potravu mohou provázet řadu onemocnění. Nejčastěji se s nimi...

Celý článek
Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme.

Poradna

Výživa onkologických pacientů

Nároky organismu na příjem energie a živin jsou při nádorovém onemocnění vysoké, a proto je výživa onkologického pacienta nesmírně důležitá.

Na boj s nemocí i náročnou léčbou potřebuje nemocný dostatek sil, a pokud tělo nedostane živiny zvenku, sáhne do vlastních zásob. Energii však nezískává z tuků, ale ze svalové tkáně. Klíčem k úspěchů výživy onkologicky nemocného pacienta jsou tedy hlavně bílkoviny.1