Poradna otázka
Otázka

Dobrý den, mohla bych Vás požádat o tipy na jídlo pro seniory, kteří trpí střevní virózou? Děkuji mnohokrát. S pozdravem.

Poradna odpověď
Odpověď

Je obtížné podat radu ohledně střední virozy. Někdy se jedná o krátkodobou záležitost v rozmezí 2 - 3 dnů. Kdy se může objevit průjmovitá stolice. Způsobená špatnou skladbou jídelníčku či nevhodným (špatně připraveným) jídlem. V tomto případě se doporučuje hlavně dostatečný pitný režim, protože dochází ke ztrátám tekutin. Pitný režim může být - neperlivá voda, čaje - černý čaj, který má ,,stavící" účinek. Pokud to lze vyřadit mléčné výrobky, tučná jídla, tuk, kořeněná jídla, těžkou a nadýmavou zeleninu, alkohol.

Základ stravy by měly tvořit sacharidy - rýže, bílé pečivo, rozvařené ovesné vločky ve vodě, vařená mrkev, banány, jablečný kompot (přesnídávka), kousek šunky. Po odeznění akutních potíží postupné zatěžování trávicího traktu a návrat k běžné stravě. Jídlo by mělo být podáváno v malých porcích.

Pokud střevní viróza přetrvává více než týden, obrátila bych se na lékaře, zda se nejedná o závažnější problém. Pak se dietní doporučení odvíjejí od zjištěné příčiny střevní virozy a zdravotního stavu.