Smetanový koláč s borůvkami
Ingredience (10 porcí):
- 500 g listového těsta
- 400 ml 33% smetany
- 200 ml mléka
- 5 žloutků
- 120 g cukru
- 24 g vanilkového cukru
- 40 g hladké mouky
- 2 lžičky kůry z bio citronu
- 100 g borůvek
- forma o průměru 28 cm × 4 cm
V hrnci ohřejeme smetanu s mlékem cca na 80 °C. Než se nám mléko ohřeje, v míse si promícháme mouku s cukrem. Za stálého míchání šlehací metlou postupně zapracujeme směs mouky s cukrem do mléka se smetanou. Ještě chvíli nad plamenem prohříváme, pak hrnec odstavíme z plamene a necháme směs 5 minut vychladnout cca na 60 °C. Do směsi pak postupně po částech zašleháme žloutky, musíme ale míchat rychle, aby se nám nesrazily.
Do formy vyložené těstem nasypeme borůvky (můžeme použít i mražené), směs zalijeme žloutkovým krémem asi 1 centimetr pod okraj. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C 15–20 minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat hnědé puchýřky. Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty na jednu porci:
Energie: 424 (kcal)
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 41 g
Tuky: 27 g
Vláknina: 1 g
Fosfor: 127 mg
Draslík: 120 mg
Text a foto: Eva Mašová, foodblogerka maves_kitchen
Kontakt na blog: www.maves-kitchen.cz, Instagram: maves_kitchen
Zeptejte se, poradíme
Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.
Poradna
Pokud v televizi rádi sledujete pořady o bydlení, pak jste mohli zaznamenat příběh slečny Nelly...
Celý článek
Pravděpodobně pro vás nebude novinkou, že dialyzační střediska B. Braun Avitum CZ/SK pro své...
Celý článek
O ledvinové prevenci, ale také o transplantacích a značných dopadech pandemie koronaviru na ledviny...
Celý článek