10. 02. 2012
Vytisknout Poslat na e-mail

Transplantace ledviny

Ledviny jsou párovým orgánem a zdravý člověk může žít plnohodnotný život i s jednou ledvinou. Proto ledvinu může darovat i žijící zdravý člověk.

Ledvina dárce (žijícího anebo zemřelého) se voperuje do těla příjemce do spodní části břicha. Transplantace ledviny od žijícího, ideálně od příbuzného dárce je v současnosti nejvhodnější formou léčby selhání ledvin. Dárce s příjemcem ale nemusí být v příbuzenském vztahu.

Výsledky transplantace ledviny od žijícího dárce jsou výrazně lepší než výsledky kadaverózní transplantace (tj. transplantace ledviny od zemřelého dárce).

Dárce i příjemce jsou pravidelně podrobováni řadě vyšetření před zákrokem, ale i po něm. Vyšetření snižují pravděpodobnost "odmítnutí" orgánu tělem příjemce. Zároveň je zdravotní stav dárce i příjemce průběžně sledován i po transplantačním zákroku, díky tomu jsou případné zdravotní komplikace dárce včas odhaleny a okamžitě léčeny.

Informujte se o možnostech transplantace ledvin na komunitním portálu Ledviny.cz a čtěte více informací pro pacienty s onemocněním ledvin.

Detailní informace o dárcovství ledvin najdete na webových stránkách České transplantační společnosti.

Další odkazy:

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna

Mohlo by se vám líbit
muž na domácí dialýze
Jakub Teichmann: doma je to přece jenom lepší

Většina dialyzovaných pacientů chápe docházení na dialyzační středisko jako nutnost, se kterou se...

Celý článek
prof. Haškovcová
O dialyzačním přístroji se ještě v 60. letech mluvilo jako o smrticím nástroji

Profesorka Helena Haškovcová, která byla nedávno oceněna Cenou Aesculap Akademie, je mimořádně...

Celý článek
Smetanový koláč s borůvkamii
Smetanový koláč s borůvkami

Těsto vyválíme kolmo na listování na kruh o průměru 32 centimetrů a o tloušťce cca 3 milimetry. Těstem vyložíme formu, přitlačíme ho k okrajům...

Celý článek