Pro normální fungování organismu je nutné, aby pomocí výživy neustále dostával organické látky (bílkoviny, tuky, sacharidy a vitamíny), dále minerální soli a vodu. Všechny tyto látky se nacházejí v rostlinných a živočišných potravinách. Výživa je kompletní tehdy, jestliže plně doplňuje energii a poskytuje buňkám materiál na jejich růst a obměnu.
Bílkoviny
Bílkoviny (proteiny) se skládají z 20 druhů standardních aminokyselin. Hlavním zdrojem bílkovin je maso a mléčné výrobky, ryby, vejce, ořechy, luštěniny.
Tuky
Naše tělo přijímá tuky jak z živočišných produktů (maso, máslo…), tak z rostlinných produktů (rostlinné oleje…). V buňkách slouží tuky jako důležitý stavební materiál. Je nutné, aby jídlo obsahovalo živočišné i rostlinné tuky.
Sacharidy
Sacharidy (monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy) pochází z rostlinných potravin jako jsou brambory, chléb, obiloviny, bobule a ovoce. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie.
Vitamíny
Vitamíny lidské tělo potřebuje v malém množství, ale s jejich nedostatkem dochází k narušení mnoha metabolických procesů.
Minerální soli
Bez minerálních solí je fungování nervových a svalových tkání nemožné. Minerální soli se do našeho těla dostávají s jídlem.
Voda
Voda je součástí každé buňky. Tvoří převážnou část krevní plazmy, lymfy, tkáňového moku a trávicích šťáv. Vodu do těla dostáváme jídlem a pitím.

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. hovoří o podvýživě pacientů jako důsledek nemoci.
Celý článek
Dopady nedostatečného nutričního příjmu jsou závislé na stavu výživy před vznikem onemocnění. Pokud...
Celý článek
Onemocnění spojené se zánětlivou odpovědí organizmu je téměř vždy provázeno ztrátou chuti k jídlu...
Celý článek
Podvýživa se může vyskytnout u pacientů všech věkových skupin a pro každého člověka představuje...
Celý článek